haas-fabrika3

Poseta proizvodnom pogonu HAAS Automation

Ovogodišnja poseta HAAS-ovom proizvodnom pogonu, organizovana od strane kompanije Teximp se održala polovinom oktobra.

Osmišljena kao celodnevni obilazak, poseta je započeta predstavljanjem novih modela mašina i HAAS-ove vizije budućnosti i inovacija koje se tek očekuju.

haas-fabrika5
Slika: Haas fabrika

Pored najmodernijih, u HAAS-ovoj izložbenoj sali je bilo moguće videti i prvu mašinu koju su ikada proizveli, glodalicu VF sa serijskim brojem 1.

Sam naziv VF koji je zadržan i do današnjeg dana za mašine tog tipa zapravo znači „very first„.

haas-fabrika
Slika: VF Glodalica

Njeno kućište je plastično, gabariti mali i njene obradne mogućnosti daleko od mašina koje proizvodne danas, ali se na njenom primeru jasno vidi filozofija na osnovu koje su izgradili svoj brend – mašina koja je dostupna svima, sposobna da izvede obradu visoke preciznosti.

Sledila je tura po fabrici, prolaskom prvo kroz administrativne prostorije, a zatim i kroz hale za proizvodnju i montažu, krećući se „fabričkom promenadom“ visoko iznad nivoa mašina, što je dalo dobru perspektivu veličine same fabrike i kompleksnosti proizvodnih procesa i logistike.

haas-fabrika4
Slika: Grupa iz Srbije

Zatim je grupa dobila vodiča i tura je nastavljena vožnjom kroz sve fabričke hale, dok je vodič objašnjavao koji se deo proizvodnog procesa obavlja u prostoru u kome se trenutno nalazilo.

Dan je završen tradicionalnim američkim roštiljem, prijateljski razmenjujući utiske i novostečena znanja.

Miloš Petrović,
HDDSMachining

Podeli